Çizim yaratıcılığınızın kullanmanın en iyi yoludur. Çizim yaparak hayal dünyanızı, duygularınızı, düşüncelerinizi ortaya dökebilirsiniz. Bunu ister kalemle veya parmaklarınızla yapabilirsiniz. Temel atmak kolaydır fakat çok önemlidir. Ustaca çizimler ortaya çıkarabilmek için ise pratik yapmanız gerekecektir. Ancak bunu yaptıktan sonra, gerçekten gurur duyduğunuz çizimler oluşturma yeteneğine sahip olacaksınız.
Yeni Başlayanlar İçin Çizim Teknikleri
Kağıt üzerinde çizim yaparken bazı kolay teknikler bilmemiz gerekiyor. Belki de bu teknikleri daha önce hiç farkında olmadan kullandınız bile.
Nokta Ve Çizgi
Nokta ve çizgi temel çizim aracıdır. Çizgi bir motifin ana hatlarını belirtmektedir. Nesnelerin sınırlarını ve ana hatlarını çizmek için temel bir teknik olarak kullanılır. Ayrıca noktayı çizim aracı olarak da kullanabilirsiniz.
Bir sandalyenin, çiçeğin, ağacın veya evin ana hatlarını çizgilerle gösterebilirsiniz. Örnek verecek olursak bir dağ manzarasında bir gölgenin veya bir yüzdeki güçlü kırışıklıklar gölgeleme kullanılmaksızın çizgi ve nokta ile gösterilebilir.
Kullanılacak en yaygın çizim araçları kalem veya grafit kalem, tükenmez kalem, odun kömürü ve boya kalemidir.
Sadece çizgilerle çizebileceğiniz başlangıç seviye çok güzel bir çizim örneği.
Kıvırcık Saç Çizimi
İki adet konik paralel çizgi arasındaki kıvrımlı çizgi ile kıvırcık saç çizeceğiz. Başka bir hafif kademeli peruk çizgisi ekleyerek ve çizgiyi oradan inşa ederek her bir kıvrıma nasıl boyut ve derinlik ekleneceğini öğreniyoruz.
Kağıdı Kirletmemek
Çizimlerinizi yaparken özellikle karakalem yaparken eliniz resime temas ederse elinizde siyah bir boya rengi olacaktır. Kağıdın farklı yerlerinde çizim yaparken kağıtta kötü bir görsel oluşturacaktır. Önemsiz gibi dursa da ortaya çıkaracağınız görselin görünümü için önemli. Görselde ki aparat gibi aparatlar kullanabilir veya elinizin altına boş bir kağıt yerleştirerek buna engel olabilirsiniz.
Gökyüzü Ve Bulut Çizimi -Lekeleme Tekniği
Leke tekniğiyle çizim yapmak için parmağınızı veya pamuk yünü, kumaş, pamuklu çubuk, silgi, fırça veya kağıt sileceği gibi bir araç kullanabilirsiniz.
Tarama bulanık olduğunda, çizimin orijinal temelini kaldıran tek bir çizgi veya nokta görünmez.
Sadece mat bir karaltı vermek gibi düşünmeyelim. Aslında oldukça kolay bir teknik. Bir bezle veya parmaklarınızla kağıtta yaptığınız karalamayı ovalayarak bu sonuca varıyoruz. Ne kadar ovalarsanız görsele o kadar derinlik vereceksinizdir.
Temel Çizim Teknikleri Tarama
Tarama, bir motifin yüzeylerini çizmeyi ve oluşturmayı mümkün kılan klasik bir çizim tekniğidir. Tarama tekniği ile çeşitli etkiler elde edilebilir. Taramadan iyi bir mekansal etki ve farklı ton değerleri gerçekleştirilebilir. Tek bir rengin tüm dereceleri kullanılırsa, motifin plastik olarak gösterimi oluşturulur.
İnce çizgiler çizim tekniği “tarama” ile çizilir. Çizgilerin yönü genellikle birincil çerçeveye eğik bir açıda devam eder. Saf bir çizim söz konusu olduğunda, bu gölgeleme çok sıkı çizilmemeli, hatta lekelenmemelidir de. Bu, bir alansal boyama tekniği ile karakterize edilen boyayı zaten geçecektir.
Bir başka çizim tekniği de çapraz taramadır. Bu çizim tekniği ile iki veya daha fazla tarama seti üst üste çizilir. Bu, sanatçının çizim yaparken birçok harika efekt elde etmesine olanak sağlayan bir tekniktir. Çizgi kuvveti aynı kalır, ancak bu çizim tekniğinin kullanılması tüm varyasyonlarda gölgeleme ile sonuçlanır. Tarama çizgilerini birbirine daha yakın veya daha uzağa çizerek sayısız ton geçişi görünür hale gelir. Renkli çizmek istiyorsanız (örneğin, renkli kalemler vs), farklı renklerde çapraz tarama yaparak birçok yeni renk tonu oluşturabilmeniz mümkün.
İşte üç çeşit tarama:
Yukarıdaki resimdeki taramada, ayrı ayrı hatları hala tanıyabilirsiniz. Çizgiler yoğunlaşırsa, neredeyse görünmez olurlar. Bu, çizimi daha gerçekçi hale getirir, çünkü ilk bakışta çizildiği hemen görülmez. Aşırı bir durumda, foto-gerçekçi bir görüntü de çizebilirsiniz. Aşağıdaki şekil açıkça daha yoğun bir çıkım göstermektedir.
Yıkama Çizim Tekniği
Sıvı çizim malzemeleriyle gölgelendirme veya renklendirme yapılacaksa, örneğin mürekkep kalemle yapılan çizimlerde tercih edilen bir tekniktir. Bir fırça ile mürekkebi çizgi çizerek gölgeleme oluşturabilirsiniz. Bu yöntem suluboya resminden gelir. Daha açık ton değerleri ile başlarsınız ve daha koyu değerlere doğru ilerlersiniz. Suluboya ile çalışan kişiler de genelde olumlu bir sonuç elde edilir.. Bu renklerin saydamlığı, çizimin daha sonra boyanmış gibi görünmediği, ancak yüzeyler ve çizgiler arasında sıvı geçişleri olduğu anlamına gelir.
Kalemi Düzgün Tutun Ve Kontrol Edin
Kalem tutuş şekli onu kontrolü için oldukça önemlidir. En fazla kontrole sahip olduğunuzda, çizgileriniz ve detaylarınız o kadar hassas olacaktır. Hatta çizerken ne zaman baskı uygulayacağınız ve ne zaman baskı uygulayacağınız konusunda size teknik ip uçları verir ve bunu refleks olarak yapmanızı sağlar.
Web sitemizdeki çizim dersleri ile çizim yeteneğinizi ücretsiz bir şekilde geliştirebilirsiniz.
Kaynakça:
http://www.art-class.net/ destekleriyle
1 Yorum. Yeni Yorum
çizimde yeniyim diyorum