Karakalem portrelerde göz nasıl çizilir? Bu derste gözleri karakalem ve tebeşirle çizmek için kullanılan teknikleri adım adım açıklayacağız.
Yüzün odak noktası ve en belirgin özelliği olduğu için portrelerinize gözlerden başlamak çok doğru bir tercih olacaktır.
İşin başarısı gözlerde. Onları başlangıçta doğru yaparsanız, portrenin geri kalan kısmında güveniniz artacaktır. Gözleri yanlış yaparsanız yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz. Yüzün geri kalanını çizerek zaman kaybetmiş olursunuz.
1. Adım
Karakalem çizimimizde ilk adımımız resimdeki gibi gözler arasındaki mesafeleri belirlemek olmalıdır
2. Adım
Gözlerin ve kaşların şekillerini bir sıra halinde çizmeliyiz.
- Kaşların şekillerini ana hatlarıyla belirtmeye çalışmayın. Biçimlerini, büyüme yönlerini izleyen çizgiler halinde kademeli olarak oluşturmak bizim için daha mantıklı bir hareket olacaktır.
- Her bir gözde irisi oluşturan dairelerin çizimine özellikle dikkat edin. Göz kapaklarının altında, alttan biraz daha fazla üst kapağın altında nasıl kaybolduklarına, kesildiklerine dikkat edin.
- Gözlerin simetrisindeki her türlü ince farklılığı gözlemlemeye özen gösteriyoruz. Çalışmamızın başarılı olmasında bu küçük farklılıklar ve detaylar bizi öne çıkaracaktır.
3. Adım
Bu aşamada, gözleri, içindeki ve etrafındaki genel tonları oluşturarak yüz formuna yerleştirmeye başlarız.
- Bu, koyu tonlu alanları bir odun kömürü çubuğundan yumuşak vuruşlarla veya kalemimizi yatay bir şekilde tuturak hafifçe gölgelendirerek yapabiliriz. Daha sonra bunları, alanları birleşik bir tonda hem aydınlatan hem de birleştirecek şekilde bir doku veya parmakla harmanlıyoruz.
- Daha sonraki bir aşamada çizimin unsurlarını dengelemeye geldiğinizde koyulaştırmak daha kolay olacağından tonlarınızı hafifçe uygulamak en iyisidir. Koyu tonu açmak, açık tonu koyulaştırmaktan her zaman daha zordur. Fakat koyu tonu açmanız gerekirse hamur silgi ile bunu rahatlıkla yapabilirsiniz.
4. Adım
Çünkü gözlerin, göz kapaklarının ve kaşların ayrıntılarını, klasik çizim için kullandığımız karakalemle aynı tekniği kullanarak detayları oluşturmaya başlıyoruz.
- Kağıdın doğal tonu olan ciltteki vurgular ve gözlerdeki yansımalar gibi daha açık alanlar bırakarak daha koyu detayları oluşturmaya başlayın.
- Bu vurgular ve yansımalar, çizimin son aşamasında beyaz tebeşir ile pekiştireceğiz.
5. Adım
Bu aşamada, detayları çevreleyen tonlar daha doğru bir şekilde ayarlamalı ve dengelenmelidir.
- Bu adım, çalışmamıza tekrar bakmamızı, ilk bakışımızda görmezden geldiğimiz daha koyu tonları ve detayları bulmamızı gerektirir.
- Çizim aslında gördüklerimizi gözlemleme ve kaydetme sürecidir, ancak ihtiyacımız olan tüm bilgileri asla tek bir bakışta elde edemeyiz. Daha sonrasında detaylıca incelememiz gereklidir.
- Öncelikle gördüğümüz detayları not etmeli ve sonradan tekrar incelemeliyiz. Çünkü tek bakışta bütün ayrıntıları fark edemeyebiliriz.
6. Adım
Son aşamaları beyaz tebeşirle yapmak. Karakalem çizimimizin en güzel kısmı. Bu kısım karakalem çizimimize hayat verecek tek eksik unsur.
- Gözlerdeki yansımaları çizmek için tebeşirinizi büyük bir kalemtıraş veya maket bıçağı ile traşlayarak sivriltin.
- Ciltteki parlak noktaları hafifçe gölgeleyin ve cildin doğal şeklini ve ışıltısını göstermek için bunları parmağınızla harmanlayarak birleştirin.
Artık karakalem portrenizin gözleri hazırr. Diğer derslerden haberdar olmak için bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın. İyi çizimler…
“Güç olduğunu gayet iyi biliyoruz ama özel olanın yorumu ve işlenmesi sanatın asıl hayatıdır.”
— Wolfgang Van Goethe
Görsel kaynak: artyfactory.com