Sanatsal Boyalar Nelerdir?

Sanatsal boylar nelerdir?

Akrilik Boya

Akrilik boya kıvam olarak yağlı boyaya parlaklık olarak sulu boyaya benzer su bazlı boya türüdür.Dayanıklılık olarak yapısında bulunan bazı esnek pigmentlerden dolayı yağlı boyaya göre daha dayanıklıdır.Ressamlar tarafından çok tercih edilir bunun sebebi ise tuval üzerinde çatlaklık oluşturmamasıdır. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir. Ahşap, seramik, cam gibi yüzeylerde kullanılabilir.Kullanımı için yelpaze fırçası en uygun fırçadır.

Yağlı Boya

Yağlı boya, pigmentleri bazı özel sıvılarla karıştırılarak yapılır.Bu sıvılar genellikle bitki köklüdür bu yüzden fazlasıyla tercih edilir.Geç kuruma özelliğine sahiptir bundan dolayı daha hızlı kuruması için bazı maddeler kullanılır.Yağlı boya tuğla, demir gibi yüzeylerde kullanılabilir.Kullanımı için sert kıllı fırçalar tercih edilir.

Sulu Boya

Sulu boya, pigmentler su bazlı bir solüsyon içinde bulunur.Renkler saydamdır bu yüzden kapatıcı olarak kullanılamaz.Kuruması çabuktur.Sulu boya kalın gramajlı kağıtlarda kullanılabilir.Kullanımı için en uygun olan samur ve sincap fırçalardır.

Pastel Boyalar

Pastel boyalar renk verici toz pigmentlerinin kalıba dökülmesiyle yapılan boya maddesidir.Kullanım olarak rahattır.Kapatıcı özelliğe sahiptir.Belirli şekillere sahip olduğundan ötürü herhangi bir fırçaya ihtiyaç duyulmaz.

Guaj Boyalar

Guaj boyalar, sulu boyanın daha gelişmiş halidir.Su bazlı ve opak özelliğe sahip bir boya çeşididir. Kapatıcı özelliğe sahiptir.Kullanımında palet ve sert kıllı fırçalar kullanılır. Guaj boya ile boya yapılırken en önemli özellik kıvamını tutturabilmektir. Kumaş, cam, tahta gibi yüzeylerde kullanılabilir.

Sprey Boyalar

Sprey boya, kapalı alanda basınç altında elde edilmiş kap içerisinde vana ile salınan boyalardır.Düzgün ve pürüzsüz bir boyamadır. Kullanımı kolaydır. Neredeyse her yüzeyde kullanılır ve birçok alanda fazlasıyla tercih edilir.

1 Yorum. Yeni Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Popüler Gönderiler
eski-türkçe-kelimeler-anlamları

Kulağa Hoş Gelen Eski Türkçe Kelimeler

Eski Türkçe kelimeler bazıları halen günlük hayatta da rast gelebileceğimiz kelimeler. Bazıları unutulmuş veya anlamı bilinmeden farklı anlamlar için kullanılıyor. Bu yazımızda kulağa hoş gelen eski Türkçe kelimeleri derledik.

TAS-BOYAMA-SANATI

Taş Boyama Sanatı

aş boyama sanatı kolay olmakla birlikte yeteneğinizi birleştirerek keyifle yapabileceğiniz bir hobidir.